Péče o psího seniora

Obecně platí, že pejsek se stává seniorem ve věku 7 let. Ovšem čím je plemeno větší, tím dříve stárne. Roli také hraje genetika, výživa a prostředí. Na co u pejska seniora myslet a nezapomenout?

  1. Pravidelná návštěva veterináře

    Vždy je lepší a levnejší nemocem předcházet, než je pak řešit. Důležité jsou pravidelné preventivní prohlídky, alespoň jednou za půl rok. Při téhle příležitosti doporučujeme udělat krevní testy, které zjistí, v jaké kondici pejsek je.

  2. Strava

    Stoupající věk vyžaduje úpravu stravy - zvolte raději krmivo pro starší psy, které má méně kalorií. Až 50% psů ve vyšším věku trpí nadváhou až obezitou. Jídelníček můžete obohatit také o lososový olej (obsahuje omega mastné kysliny), vlákninu (zlepšuje trávení) a kloubní výživu (obsahuje glukosamin, chondrotitín sulfát, MSM a kolagén).

  3. Pohyb

    Pravidelný pohyb zlepšuje funkci kardiovaskulárního systému, zpomaluje degeneraci kloubů a zlepšuje psychické zdraví. Vždy sledujte fyzickou kondici pejska - psi se snaží držet krok s majitelem, proto pokud se Vám zdá, že je pejsek unavený, venčení zbytečně neprotahujte. Výborná aktivita je také plavání.

  4. Dentální hygiena

    Zubní potíže má až 80% psů a i když to na sebe nedají znát, způsobuje jim to obtíže (bolest). Nezanedbávejte proto každodenní čištění zubů doma (zubní kefka, pasta pro psy, zubní gély) a také pravidelné stomatologické kontroly / čištění u veterináře.

  5. Psychické zdraví

    Hlazení, mazlení, kartáčovaní je dokonalá terapie pro pejska. Důležitá je i mentální stimulace - interaktivní hračky, čmuchací položky a jiné. Nezapomeňte na pravidelnou socializaci pejska.

  6. Ortopedické pomůcky

    Seniory kromě kloubů trápí také úbytek svalové hmoty, což může vést k tomu, že pejsek není schopen skočit na gauč nebo si pohodlně kdekoliv lehnout. V takovém případě mu zkuste pořídit ortopedický pelíšek nebo schůdky pro psy.

  7. Bezpečnost

    V neposlední řadě dbejte na bezpečnost. Pejskovi se věkem zhoršuje sluch a zrak a tím i orientace v prostoru. Možná to zní bláznivě, ale i pejsek může trpět na stařeckou demenci.