Perzistentní mléčne zuby

Kolik zubů mají psi?

Stejně jako u lidí mají psi za svůj život dvě sady zubů. Štěňata mají 28 mléčných zubů známých také jako primární, dočasní nebo mléčné zuby. Dospělí psi mají 42 stálých zubů, známých také jako sekundární, permanentní nebo dospělé zuby.

Kdy mají štěňata mléčné zuby?

Štěňata se rodí bez viditelných zubů. Mléčné zuby se začínají prořezávat dásněmi kolem tří týdnů věku a obvykle do šesti týdnů věku jsou přítomny všechny mléčné zuby. Zdravá ústa závisí na zdravých zubech. Ideální čas začít štěněti čistit zuby začíná, jakmile si štěně přivezete domů. Dásně jsou citlivé když zuby prořezávají, takže je během této doby důležité jemné čištění. 

Kdy mají štěňata trvalé zuby? 

U štěňat je celý proces prořezávání zoubků poměrně rychlý. Prořezávání zubů začíná u štěňat asi ve 3½ až 4 měsících věku, kdy začínají být mléčné řezáky nahrazovány trvalými řezáky. Ve věku 6 až 7 měsíců má většina štěňat všechny dospělé zuby. 

Co se děje při prořezávání zubů?

Dlouho předtím, než dospělé zuby prorazí dásněmi, začnou se vyvíjet ze zubních pupenů umístěných v horní a dolní čelisti. Jak se dospělé zuby vyvíjejí, začnou vyvíjet tlak na kořeny mléčných zubů, čímž stimulují kořeny mléčných zubů, aby se začaly vstřebávat. Jakmile se kořeny vstřebají, korunky mléčných zubů vypadnou. Tyto "duté skořápky" mléčných zubů můžete dokonce najít na podlaze nebo v pelíšku Vašeho štěněte. Ale velmi často je spolkne, když žere, aniž by to mělo negativní účinek. Během procesu prořezávání zoubků může Vaše štěně slintat, nemusí jíst s takou chutí jak obvykle a může být podrážděné kvůli citlivé tlamě. Téměř všechna štěňata mají nutkání žvýkat, když jim rostou zoubky. Nedovolte svému štěněti žvýkat boty, oblečení nebo nábytek. Vyhněte se tvrdým hračkám, parůžkům, kravským kopytům a kostkám ledu, protože mohou poškodit zuby.

Co je to perzistentní zub? Kdy a jak začít s léčbou?

Když je mléčný zub stále přítomen v době, kdy stálý zub začal prořezávat, označuje se jako perzistentní zub. Obecně platí, že žádné dva zuby by neměly být ve stejnou dobu na stejném místě. 

Pokud si všimnete přetrvávajícího mléčného zubu v tlamě štěněte, domluvte si co nejdříve stomatologické vyšetření. Trvalé mléčné zuby je obvykle třeba rychle odstranit (vytrhnout), aby se předešlo sekundárním problémům, ke kterým dochází u prořezávajícího se trvalého protějšku. Když k tomu dojde, mléčný zub zaujímá místo v ústech, které je určeno pro stálý zub, což nutí stálý zub prořezávat v abnormální poloze. Konečným výsledkem je shlukování zubů a možná dokonce abnormální kontakt zubů se zuby a/nebo měkkými ústními tkáněmi. Špatně umístěné zuby mají za následek abnormální skus.

Které mléčné zuby jsou nejčastěji perzistentní?

Nejběžnějšími perzistentními mléčnými zuby jsou horní špičáky, následují spodní špičáky a poté řezáky. Jakékoli mléčné zuby však mohou být perzistentní. Perzistentní zuby jsou také častější u psů malých plemen a u brachycefalických plemen (psi s krátkým nosem nebo plochým obličejem), jako jsou buldoci, mopsové, bostonští teriéři a boxeři. Může existovat také genetická predispozice k vývoji perzistentních mléčných zubů. 

Jaké problémy způsobují perzistentní mléčné zuby? 

Shlukování, které je důsledkem přetrvávajících mléčných zubů a jejich trvalých protějšků, zvýší pravděpodobnost, že se mezi zuby zachytí jídlo a zbytky. Zvýšená tendence k hromadění zbytků potravy a plaku může vést k problémům, jako jsou usazeniny zubního kamene, zánět dásní a nakonec paradentóza. Navíc, pokud dojde k traumatickému kontaktu zubů s jinými zuby nebo s měkkými tkáněmi ústní dutiny, dojde k bolesti a infekci. Nevhodný kontakt zubů s jinými zuby může vést k abnormálnímu opotřebení a oslabení zubů s následnou zlomeninou zubu (nebo zubů). Občas může perzistentní mléčný zub způsobit zubní blok, který může narušit normální růst a vývoj čelistí co může vyústit v malokluzi, kterou je pak zapotřebí řešit ortodontickými metodami.

Ku příkladu, pokud je perzistentní mléčný zub dolním špičákem, je trvalý dolní špičák nucen prořezat se na vnitřní straně trvalého mléčného zubu a při prořezávání dospělého zubu může dojít ke kontaktu s tvrdým patrem a způsobit tak bolest a poškození Vašeho psa.

Co se může stát, pokud se problém neřeší a léčbu odkládáme?

Bohužel se hodně často střetáváme s případy kdy se čeká na extrakci perzistentních mléčných zubů až do plánované kastrace. Pokud není perzistentní mléčný zub vytržen včas, je nepravděpodobné, že by se dospělé zuby mohly bez ortodontické léčby přesunout do správné polohy. V těchto případech nebo u štěňat s vážnými problémy s malokluzí může být nutné selektivně extrahovat další zuby nebo použít ortodontické zařízení a postupy. 

Co ještě můžu udělat?

Kromě pravidelného (denního) čištění zubů je důležité kontrolovat štěněti každý týden tlamu až do věku sedmi - osmi měsíců, abyste se ujistili, že zuby rostou normálně. Pokud objevíte nějaké přetrvávající mléčné zuby nebo pokud máte podezření, že Vaše štěně má abnormální skus, je vhodné si domluvit termín na veterinární klinice k důkladnému orálnímu vyšetření.