Terapie zubního kazu

Zubní kaz nebo bakteriální infekce zubů jsou běžné u lidí, méně časté u psů a v podstatě neexistují u koček. Uvádí se, že méně jak 10% všech stomatologických problémů souvisí se zubním kazem. Může to souviset s tím, že lidské sliny jsou kyselejší, lidské zuby obsahují mnoho důlků a zářezů a lidská strava je bohatá na sacharidy - cukry především. Kromě toho jsou kariogenní bakterie v ústech psů a koček méně časté než v ústech lidí. 

Počáteční lézí kazu je kyselá demineralizace skloviny. Toho je dosaženo kariogenními bakteriemi, které fermentují cukr, a tím uvolňují kyseliny na povrch zubu. U psů se kaz obvykle vyskytuje na okluzních plochách molárních zubů (těch velkých vzadu). Má vzhled hnědé až černé léze s měkkým povrchem.

Ošetření kazu probíhá prakticky totožně jako ošetření lidským stomatologem. Kazivá struktura zubu musí být odstraněna pomocí zubní frézy, dokud není dosaženo zdravého dentinu. Je třeba provést rentgenový snímek, aby se zjistilo, zda se infekce rozšířila do dřeně, v takovém případě zub také vyžaduje terapii kořenového kanálku. Chybějící struktura zubu je poté obnovena pomocí kompozitu. Psi, kteří měli zubní kaz, jsou náchylní k dalším lézím.