Inhalační anestézie

Mezi lidmi obecně panuje strach z anestézie. Samozřejmě každá anestézie sebou nese rizika, ale dnešní metody a řádné vyšetření (před operací - rozbor krve, RTG, sono) pacienta toto riziko minimalizují. I díky tomu/proto stáří neznamená nemožnost uspání zvířete. V dnešní době jsme schopní sestavit každému pacientovi “anestezii na míru”.

V HANIMA Veterinary Clinic používáme na všechny větší, delší a více bolestivé operační výkony inhalační anestézii.

Příprava pacienta doma (před zákrokem):

  • Jídlo: zvířátko musí být před celkovou anestézii nalačno! Nedávejte mu jídlo 6-8 hodin před plánovaným (elektivním) výkonem.

  • Voda: vodu odeberte přibližně 2 hodiny před plánovaným (elektivním) výkonem.

  • Pohyb: tak jak normálně.

Co se děje na klinice:

Pacienti dostávají jako prvé injekci, která navodí analgosedaci (takzvaný „oblbovák“) - zajistí zklidnění, ztrátu vnímání bolesti a úzkosti. Pak jim zavádíme do žíly kanylu, kterou podáváme premedikaci a nitrožilní anestézii. Pacienta uvedeme “slabší” anestézie - až pak lze pacienta zaintubovat (hadice v krku) a napojit na inhalační přístroj a uvést do plné anestézie pomocí anestetických plynů. Po celou dobu výkonu jim kape infúzní roztok.

Monitoring pacienta během anestézie:

Pacienti jsou neustále sledování pomocí monitorovacího přístroje a přítomného anesteziologa - pečlivý monitoring umožňuje předejít nebo včas léčit poruchy fyziologického stavu operovaného pacieta a zabránit tak následným pooperačním komplikacím nebo dokonce i smrti pacienta.

Pomocí monitorovacího přístroje sledujeme:

  • EKG

  • krevní tlak (neinvazivně, pomocí manžety)

  • tepovou frekvenci

  • saturaci krve kyslíkem (pomocí pulzního oxymetru s pletysmografickou křivkou)

  • dechové parametry (dechovou frekvenci)

  • teplota

Po operaci:

Po operačním výkonu se pacient postupně probouzí z anestézie na operačním stole a je neustále monitorován - až když pacient sám dýchá a je při vědomí, přesouváme ho do hospitalizačního boxu, kde se může dospat. Když je schopný chůze, jde domů - decentní ,,opilecká chůze“ je tolerována. Je důležité jsi uvědomit, že každý pacient reaguje na anestézii jinak - někteří jsou plně připraveni odejít za 30 minut, jiní za 2 hodiny.

Režim po příchodu domů:

Zvířátko může byt unavené a ospalé a proto je důležité, aby mělo možnost odpočívat. Jídlo můžete podat poloviční dávku po 3 hodinách od výkonu, vodu okamžitě. Režimy se samozřejmě mění v závislosti na operačním výkonu (třeba po kastraci feny je důležité zamezit skákání, po stomatochirurgickém vykonu se podává pouze měkká strava,…). Vždy od nás dostanete všechny instrukce spolu s léky a datem kontroly před odchodem z kliniky.

Veterinární anesteziologie se v současnosti svými možnostmi výrazně přibližuje anesteziologii humánní. Určitě se nebojte o všem dopředu diskutovat a ptejte se, abyste rozuměli. Vše rádi vysvětlíme!