Odstranění zubního kamene

Co obnáší zubní vyšetření?

Prvním krokem je návštěva naši kliniky kde proběhne zubní vyšetření, které potvrdí, že je potřeba odstranit nános zubního kamene. Již během této návštěvy jsme Vám schopní říct hrubý cenový odhad. Snažíme se k našim klientům přistupovat transparentně tak aby bylo zcela jasno co se bude dělat a kolik to bude stát. Společně zkonzultujeme, co všechno je potřebné před samotným čištěním zubů. Ku příkladu preanestetické vyšetření krve se obvykle doporučuje u většiny zvířat, která podstupují anestezii. Tento krevní test nám umožňuje posoudit celkový zdravotní stav vašeho mazlíčka a tím snížit riziko samotné anestezie. Anestezie je důležitá pro umožnění důkladného vyšetření všech zubů včetně zubního rentgenu. 

Jak probíhá samotné odstranění zubního kamene?

  • Návštěva zahrnuje důkladné zubní vyšetření spolu s majitelem kde probereme klinický nález a následně se navrhne vhodná terapie spolu s cenovým odhadem. 

  • Pak zahájíme odstranění zubního kamene pomocí ručních a ultrazvukových scalerů k odstranění plaku a zubního kamene nad a pod linií dásní. Zubní kámen pod linií dásní způsobuje nejvýznamnější onemocnění parodontu, proto je důležité jej důkladně odstranit. 

  • Po očištění a odstranění zubného kamene se důkladně prohlédne dutina ústní a všechny abnormality se zaznamenají do lékařské zprávy. 

  • Podezřelé zuby se rentgenují k potvrzení nebo vyloučení "skrytých" onemocnění probíhajících pod úrovní dásně. Právě zde se rozhodujeme zda je zub ještě možné zachránit nebo ne a bude se muset vytrhnut. Vzhledem k tomu, že před zákrokem může být někdy obtížné předpovědět rozsah onemocnění zubů, může stát, že Vám zavoláme i v průběhu zákroku k odsouhlasení dalších kroků. 

  • Někdy rentgeny provádíme ještě před odstraněním zubního kamene. Týká se to hlavně specifik, jako fraktura zubu, kde nám rentgen napoví zda je možné zub zachránit nebo ne.

  • Po odstranění zubního kamene se zuby vyleští leštící pastou, aby se odstranily mikroskopické škrábance a snížila se rychlost následného usazování plaku.

Můžu používat sonický kartáček?

Někdy se nás ptáte na sonické kartáčky a odstraňování zubního kmene v psích salonech. Prakticky proti nemáme nic, naopak jsme rádi že se o svého mazlíčka zajímáte a staráte. Přestože u kooperativních psů můžete odstranit část nahromaděného plaku a zubního kamene nad linií dásní, existují čtyři problémy:

  • Odstraní se pouze viditelný zubní kámen nad linií dásní. To zanechá plak a zubní kámen pod linií dásní, což bude nadále způsobovat parodontální problémy. 

  • Správné čištění vnitřních ploch zubů u psa při vědomí není možné ani bezpečné.

  • Použití jakéhokoli ostrého nástroje na zubní sklovinu způsobí mikroskopické škrábance na povrchu, které v konečném důsledku poškodí povrch zubu a vedou k dalším onemocněním - proto vždy po odstranění zubního kamene dentálními nástroji zuby leštíme. 

  • Pokud se váš pes náhle pohne, ostrý nástroj může pořezat dásně a způsobit bolest a krvácení.

Jak mohu zabránit hromadění zubního kamene po zákroku?

Plak se tvoří již za šest hodin po vyčištění zubů vašeho psa. Proto je důležitá mechanická očista kartáčem a pastou. Další informace ohledně prevence plaku a kamene naleznete zde.