Parůžky - ano nebo ne?

Jednoznačně NE ❌ - parůžek není vhodná hračka pro vašeho pejska.

PROČ NE?

  1. Sklovina je nejtvrdší tkáň v těle, no i tak je křehká a tenká a neustálým kousáním parůžku se obrušuje. Psi mají pak obroušené hroty zubů, v některých případech dojde až k otevření dřeňové dutiny.

  2. Kromě toho, povrch paroží je tvořen tkání, kterou nazýváme substantia compacta, která je extrémně tvrdá a pes do ní musí kousat obrovskou silou - proto velice snadno (a velice často!) dojde ke bolestivé zlomenině zubu a to zejména horní P4.

  3. Jelikož paroží obsahuje hodně bílkovin, pejsek (a to zejména štěně) může mít po požití žaludeční nevolnost a průjem.

Jak poznám, že si pejsek zlomil zub a jak to řešit?

Je hodně pravděpodobné, že pokud si pejsek zlomí zub ve vaši přítomnosti, vydá ze sebe nějaký bolestivý zvuk. Pokud dojde ke fraktuře bez vaši přítomnosti, lze pozorovat zvýšené mlaskání, olizování, nebo zvýšené slinění. Pejsek taky může začít přijmat potravu jinak než obvykle (odmítá jíst nebo kousá pouze na nebolestivé straně).

Je důležité si uvědomit, že psy (stejně jako vlci), neukazují bolest, aby neztratili své postavení ve smečce, a proto jsou zlomeniny zubů (společně se záněty) často zpozorovány pozdě. Nezapomínejte, že zlomenina zubu (i zánět) je pro pejska stejně bolestivá, jako je u lidí.

Když zpozorujete nějaký zubní problém, je potřeba vyhledat veterinárního lékaře - u nás pejska komplexně stomatologicky vyšetříme, uděláme rentgen a pak se domluvíme na dalším postupu (vitální amputace pulpy, endodontické ošetření, extrakce..).

Co si z článku odnést:

Obecně platí, že do žvýkacích pamlsků máme být schopni zatlačit prstem nebo je ohnout. Pokud to nelze, hračka je příliš tvrdá (parůžek) a tedy nevhodná pro pejska.